Dobrý deň. Bola som u vás na úspešnom IVF. V blízkej dobe plánujeme ísť aj na KET, prirodzene dieťa už skúšať vôbec neplánujem, keďže prvý krát sme to skúšali a nešlo to, ale v tej dobe som prirodzene otehotnela mimomaternicovo. Vajcovod mi zobrali, ale druhý ostal a ja neviem či je v poriadku. Ja ďalšie deti určite ešte chcem, ale bojím sa aby som náhodou neplánovane otehotnela a bolo by to zasa mimomaternicové. Dá sa u vás urobiť HyFoSy? Ako hovorím, prirodzene sa snažiť určite nebudeme, obzvlášť keď máme u vás mrazené embryá, ale teraz si dávame veľký pozor aby som tehotná neostala, lebo sa bojím mimomaternicového. Preto by som rada vedela, v akom stave vajcovod je. Ďakujem

Simona

Dobrý deň, pokiaľ sa na ultrazvukovom vyšetrení neukázala žiadna patológia vášho vajíčkovodu /rozšírenie vajíčkovodu – tzv. sactosalpinx/, pred plánovaním KETu nevidím dôvod na zisťovanie priechodnosti. Rovnako nie je dôvod na chránený pohlavný styk ako prevencia mimomaternicového tehotenstva. Mimomaternicové tehotenstvo môže nastať aj po vložení embrya do maternice, čiže aj pri KETe podstupuje každá žena určité riziko. Ak však máte veľké obavy z opakovania mimomaternicového tehotenstva, je možné nechať si vajíčkovod preventívne odstrániť. Takého rozhodnutie je však potrebné si dobre premyslieť. Osobne by som doporučila osobnú konzultáciu s kontrolným ultrazvukovým vyšetrením na posúdenie ďalšieho postupu.

MUDr. Katarína Starovecká